In een tijd waarin duurzaamheid en energie-efficiëntie steeds belangrijker worden, is de installatie van zonnepanelen een van de meest veelbelovende stappen die men kan zetten. Ook zonder de verleidelijke premies van de overheid blijft deze investering uiterst interessant. Hoe snel is een doorsnee investering dan terug verdiend? En waarom is het interessant om een installateur te kiezen die een breed scala aan technologieën aanbiedt? We maken hieronder even de rekening.

De beste belegging doe je op je dak.

Zonnepanelen zijn al lang niet meer alleen een ecologische statement; ze zijn uitgegroeid tot een slimme financiële zet. Het installeren van zonnepanelen biedt huiseigenaren en bedrijven een manier om hun energiekosten te verlagen, hun ecologische voetafdruk te verkleinen en zelfs hun energieonafhankelijkheid te vergroten.

In Vlaanderen, waar de zon niet zo genereus schijnt als in sommige andere delen van de wereld, kunnen zonnepanelen nog steeds aanzienlijke hoeveelheden energie produceren. Dankzij technologische vooruitgang en dalende prijzen zijn zonnepanelen vandaag de dag een haalbare en rendabele investering voor veel Vlamingen.

Bezoek www.zonnepanelen.info voor meer info

De investering in zonnepanelen blijft rendabel voor particulieren en bedrijven
Bedrijven kunnen productiekosten aanzienlijk verlagen door zonne-energie

Zonder overheidspremies: Waarom nog steeds interessant?

Hoewel overheidssubsidies en premies aantrekkelijk kunnen zijn, is de aantrekkelijkheid van zonnepanelen niet langer uitsluitend afhankelijk van deze financiële stimuli. Zelfs zonder premies blijven zonnepanelen een waardevolle investering om verschillende redenen:

  1. Energieonafhankelijkheid: Door zelf energie op te wekken, kunnen huishoudens en bedrijven minder afhankelijk worden van externe energiebronnen, wat hen beschermt tegen toekomstige stijgingen van energieprijzen.
  2. Terugverdientijd: Hoewel premies de terugverdientijd kunnen verkorten, kunnen zonnepanelen nog steeds binnen een redelijke periode zichzelf terugverdienen door de besparingen op energierekeningen.
  3. Milieubewustzijn: Voor veel mensen is het verminderen van hun ecologische impact een belangrijke drijfveer. Investeren in zonne-energie draagt bij aan een duurzamere toekomst voor onze planeet.

Een voorbeeld van een doorsnee installatie zonnepanelen

Laten we eens kijken naar een hypothetisch voorbeeld om de terugverdientijd van zonnepanelen te illustreren.

Stel dat een gemiddeld gezin besluit om een zonnestroomsysteem te installeren met een capaciteit van 4 kWp (kilowattpiek), wat overeenkomt met ongeveer 10 zonnepanelen. De totale kosten voor de installatie, inclusief panelen, omvormer, installatiekosten en eventuele bijkomende apparatuur, bedragen ongeveer € 4.000

In Vlaanderen produceren zonnepanelen gemiddeld ongeveer 963 kWh per kWp per jaar. Dus, met een 4 kWp systeem, zou dit gezin jaarlijks ongeveer 3852 kWh elektriciteit kunnen opwekken.

De realiteit leert dat zonder uitgebreide optimalisaten een deel van de opgewekte energie terug op het net gestoken voor het gebruikt kan worden. 

Tip: Bij grotere installaties kan een thuisbatterij het eigen gebruik optimaliseren. We kunnen het rendement daarvan berekenen na een jaar gebruik van de nieuwe installatie. Maar ook een digitale teller, domotica, warmtepompen, warmtepompboilers, inertieradiatoren, laadpalen kunnen bijdragen aan die optimalisatie.

In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat 50% van de opgewekte energie gebruikt wordt en 50% terug op het net gestoken wordt. Laten we aannemen dat de gemiddelde elektriciteitsprijs in Vlaanderen € 0,25 per afgenomen kWh bedraagt en de vergoeding € 0,06 per op het net gestoken kWh

Opgelet: Focus je bij het afsluiten van je energiecontract niet teveel op de vergoeding van jouw elektriciteit op het net maar op de kost van de afname per kWh. Dit maakt voor veel gezinnen die nog afnemen van het net kostprijsmatig nog altijd het grootste verschil.

Als het gezin slechts 50% van de energie zelf kunnen verbruiken levert dat het gezin dus jaarlijks:

  1. Besparing verbruik: 50% van 3852 kWh = 1926 kWh * € 0,25/kWh = € 481,50
  2. Opbrengst op het net: 50% van 3852 kWh = 1926 kWh * € 0,06/kWh = €115,56

Als we deze jaarlijkse besparing en opbrengst vergelijken met de initiële investering van € 4.000 kunnen we de terugverdientijd berekenen:

  1. Terugverdientijd = initiële investering / (jaarlijkse besparing + opbrengst)
  2. Terugverdientijd = € 4.000 / (€ 481,50 + € 115,56)  per jaar ≈ 6,7 jaar

Reken hierbij na 15 jaar de kost van de omvormer dat vervangen moet worden voor zo'n €600

Dit betekent dat het gezin de kosten van hun zonnepanelen bij een normaal, niet geoptimaliseerd gebruik in ongeveer 7 jaar kan terugverdienen. Aangezien we 25 jaar garantie geven op de zonnepanelen, betekent dit dat je nog gegarandeerd 18 jaar kan profiteren van de jaarlijkse opbrengst na het terugverdienen van jouw investering.

Waarom samenwerken met een divers installerend bedrijf zoals PROlectro belangrijk is

Het kiezen van de juiste installateur voor uw zonnepanelen is cruciaal voor het maximaliseren van de voordelen van uw investering. Een installateur die ook andere technologieën aanbiedt, zoals energieopslagoplossingen, slimme energiemanagementsystemen, warmtepomptechnologie en laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, kan u helpen om een ​​geïntegreerde benadering van uw energiebehoeften te ontwikkelen.

Bij PROlectro kan je rekenen op een warme familie van multidisciplinaire experts

Door samen te werken met een installateur die expertise heeft op verschillende gebieden van duurzame energie, kunt u profiteren van een holistische benadering van energie-efficiëntie. Dit kan resulteren in een betere prestatie van uw zonne-energiesysteem, evenals in aanvullende voordelen zoals noodstroomvoorziening tijdens stroomuitval, optimalisatie van energieverbruik en meer.

Maak hier kennis met onze familie van experts.

Bovendien kan een divers installatiebedrijf u helpen om toekomstbestendig te zijn. Terwijl de energie-industrie evolueert en nieuwe technologieën opkomen, kunt u vertrouwen op een installateur die u kan begeleiden bij het integreren van deze innovaties in uw bestaande systeem.

Conclusie over het plaatsen van zonnepanelen in 2024

Zonnepanelen blijven een slimme investering in de toekomst, zelfs zonder de aantrekkelijke premies van de overheid. Door te kiezen voor zonne-energie, kunt u uw energiekosten verlagen, uw ecologische voetafdruk verkleinen en uw energieonafhankelijkheid vergroten.

Het is echter essentieel om samen te werken met een installateur die niet alleen expertise heeft op het gebied van zonne-energie, maar ook andere duurzame technologieën aanbiedt. Op deze manier kunt u profiteren van een geïntegreerde benadering van energie-efficiëntie die uw investering nog waardevoller maakt voor de lange termijn.

Wij zijn geen verkopers van zonnepanelen maar installateurs van jouw rendement.

Meer dan 700 actieve installaties

We hebben veel ervaring en blijven op lange termijn betrokken bij jou installatie. Meer dan 700 klanten zijn getuige van onze betrouwbare aanpak.

Bezoek onze webshop

Koop je liever online? Dat kan! Bezoek onze webshop en bestel snel en eenvoudig.