Eigenaars van zonnepanelen stellen zichzelf vaak de vraag: moet ik investeren in een thuisbatterij? Wegen de voordelen van een thuisbatterij op tegen de kostprijs ervan? Haal ik er persoonlijk genoeg voordeel uit? PROlectro helpt je graag bij de zoektocht naar een rendabele installatie. Ons team geeft je persoonlijk advies en bekijkt samen met jou of een thuisbatterij de oplossing is voor een efficiënt energieverbruik.

Hoe zit dat nu met zonnepanelen, analoge of digitale tellers en thuisbatterijen?

Eind 2020 was het een veelbesproken discussie: nog snel zonnepanelen leggen met een analoge meter of niet? Het voordeel van een analoge teller is dat die letterlijk terugdraait wanneer je als eigenaar mee stroom produceert dan je verbruikt. Dat was een voordeel voor je energiefactuur. Installaties met een digitale meter tellen niet terug, en zijn dus financieel minder interessant wanneer je meer energie creëert dan je nodig hebt.

Maar nu is beslist dat eigenaars van zonnepanelen nog tot 2025 uitstel kunnen vragen voor de digitale meter. De vele gezinnen die nog voor eind 2020 een analoge teller installeerden, moeten dus niet per se sneller overschakelen op een digitale. Ze worden mee opgenomen in de gewone uitrol van de analoge meter, die loopt tot juli 2029.

Afhankelijk van je installatie is het interessant om te kiezen voor een extra thuisbatterij. PROlectro staat je bij in zowel de keuze van zonnepanelen, de installatie en opvolging ervan, als bij de keuze voor een thuisbatterij. Samen toetsen we je jaarlijks verbruik af en kijken we of het rendabel is om een thuisbatterij aan te schaffen.

Wat zijn de voordelen?

Een thuisbatterij heeft als grootste voordeel dat je onafhankelijker bent van het netwerk. Het is bijna onmogelijk om alle energie van je zonnepanelen te consumeren op het moment dat ze geproduceerd wordt. Wasmachines en droogkasten aanzetten of elektrische auto’s opladen doe je dus beter overdag, wanneer de zon schijnt. Maar dat is niet altijd mogelijk.

Het zelfverbruik van zonnepanelen wordt nu op zo’n 30% geschat, de rest wordt op het net geplaatst. Met een thuisbatterij kan je tussen de 50% en 80% van je energieproductie zelf gebruiken, afhankelijk van je profiel en de capaciteit van de batterij. Dat betekent dus dat je ‘s avonds of ‘s nachts je eigen opgeslagen voorraad kunt gebruiken, in plaats van energie van het net te halen. Dat is ook beter voor het milieu, want je creëert je eigen korte keten.

Met een thuisbatterij gebruik je tussen de 50-80% van je energieproductie zelf, zonder thuisbatterij is dat slechts 30%

Een thuisbatterij brengt ook een financieel voordeel met zich mee. Sinds 1 januari 2021 geldt in Vlaanderen voor nieuwe zonnepanelen een nieuw tariefsysteem: het injectietarief. Het systeem van de terugdraaiende teller verdwijnt. Het gevolg: je energiefactuur wordt berekend op de hoeveelheid energie die je afneemt van het netwerk. Voor de hoeveelheid energie die je zelf op het netwerk plaatst, krijg je nog een kleine vergoeding. Energie op het netwerk plaatsen levert dus geen groot voordeel meer op, je gebruikt je geproduceerde energie beter gewoon zelf.

Wat zijn de nadelen?

Een thuisbatterij is niet goedkoop. Een batterij met een opslagcapaciteit van 5,8 kWh - goed voor een gemiddeld gezinsverbruik van 4.000 kWh per jaar - kost ongeveer 4.000 euro. Met een levensduur van ongeveer 15 jaar en een jaarlijks voordeel van zo’n 700 euro, kom je zonder premie nog niet uit de kosten.

Maar, als particulier kan je een premie aanvragen bij de Vlaamse overheid. Die premie bestaat al, maar wijzigt vanaf 1 april 2021. Het basisbedrag stijgt van 250 euro per kilowattuur naar 300 euro, voor de eerste 6 kWh die je produceert. Mensen met een grotere installatie krijgen 250 euro extra van 6 tot 9 kWh. De maximumpremie waarop je kan rekenen, daalt van 3200 euro naar 2550 euro. De premie zal ook volledig uitdoven tegen 2025.

De terugverdientijd van een thuisbatterij is minder dan 10 jaar, dat maakt de investering interessant

Het is dus belangrijk om je goed te informeren en voor jouw persoonlijk profiel te kijken wat momenteel rendabel is, en op langere termijn rendabel blijft. Met de besparing op de energiefactuur en de Vlaamse premie is de terugverdientijd van de batterij minder dan tien jaar. Zo wordt de aankoop al een pak interessanter! Hier neemt PROlectro graag de rol van adviseur op.

Waarmee kan PROlectro jou helpen?

Denk je eraan om een thuisbatterij te plaatsen? Van het eerste tot het laatste moment kan je hiervoor rekenen op PROlectro. Wij bekijken welke batterij voor jouw energieprofiel de beste is en zorgen voor de volledige installatie ervan. Samen ontdekken we hoe we jouw energieverbruik zo optimaal mogelijk kunnen maken. Dankzij ons RESCert-certificaat kan je rekenen op de subsidie van de Vlaamse overheid, wanneer wij jouw thuisbatterij installeren.

Kom gerust eens langs in onze winkel om de verschillende mogelijkheden te bespreken en ons groot aanbod te bekijken. Onze stock van zonnepanelen en thuisbatterijen wordt constant aangevuld, zodat we snel aan jouw vraag kunnen voldoen.

Vorig jaar kozen 300 gezinnen voor een thuisbatterij

PROlectro is dus je ideale partner in de stap naar een energie-efficiënt beleid. Onze expertise, kennis en betrouwbaarheid is en blijft voor ons heel belangrijk. En uiteraard leggen we alles graag deftig én in verstaanbare mensentaal uit!

(bron: Engie)

Bezoek onze webshop

Koop je liever online? Dat kan! Bezoek onze webshop en bestel snel en eenvoudig.