Ieder elektrisch toestel of huishoudtoestel dat je koopt, heeft een energielabel. Dat label gaat van klasse A+++ tot klasse D, afhankelijk van hoe zuinig het toestel is. Vanaf 1 maart 2021 hoef je niet langer het aantal plusjes op het etiket te tellen. De labels worden duidelijker en eenvoudiger, vanaf nu krijgt ieder toestel een label tussen A en G.

Waarom veranderen de labels?

Het energielabel zoals we het nu kennen, bestaat al meer dan 25 jaar. Maar door de jaren heen zijn huishoudtoestellen zuiniger geworden en moest ook het label iedere keer aangepast worden. Zo ontstonden er nieuwe categorieën: A+, A++ en A+++. Echt duidelijk is dat niet, dus daarom keren we terug naar de basis en wordt label A het meest zuinige, G het minst zuinige.

De criteria voor een specifiek label worden ook strenger, waardoor een koelkast met label A++ nu plots label B of C kan krijgen. Je toestel is daarom niet per se slecht of verouderd, maar ook niet het meest zuinig.

Het nieuwe label is meer afgestemd op je dagelijks gebruik en comfort. Ze geven bijvoorbeeld het verbruik bij 100 wasbeurten aan, waardoor je als koper een beter beeld krijgt van hoe zuinig het toestel is. Ook het aantal decibels dat een toestel produceert, is opgenomen in de criteria van het nieuwe label.

Geldt dat nieuwe label voor alle elektrische toestellen en huishoudtoestellen?

De labels zullen nog niet direct op alle toestellen veranderen. Momenteel gelden ze al voor koelkasten, diepvriezers, vaatwassers, wasmachines, televisies en computerschermen. Geleidelijk aan volgen ook de andere huishoudtoestellen.

Tegen september 2021 krijgen alle lampen ook het nieuwe label. Andere toestellen volgen ten laatste tegen 2030.

Hoe kan ik dan weten of mijn toestel een oud of nieuw label heeft?

Elk nieuw label krijgt vanaf nu een QR-code op het etiket. Als je deze met je smartphone scant, verschijnt alle informatie over het toestel.

Uiteraard staan wij ook klaar om jou alle nodige info te geven bij de aankoop van een nieuw toestel. Kom gerust langs in de winkel en neem een kijkje in ons aanbod. Samen zoeken we het model of uitvoering die het best bij jou past!

Bezoek onze webshop

Koop je liever online? Dat kan! Bezoek onze webshop en bestel snel en eenvoudig.

Onze winkel

Kom vrijblijvend langs in onze winkel

Openingsuren

Maandag - vrijdag
08u30 - 12u00 en 13u30 - 18u00
Zaterdag
09u00 - 12u00 en 13u30 - 17u00
Zondag
gesloten